حتماً به وفور جملهی “اول ایمنی، بعد کار” را شنیدهاید، یکی از اعضای بسیار حیاتیِ نیازمند مواظبت و توجه بسیار در حین کار؛ ناحیه سَر انسان است. به همین خاطر در محیطهایی که احتمال وارد شدن هرگونه ضربهای به سر افراد وجود دارد، اغلب کارفرمایان توجه ویژهای به استفاده از کلاههای ایمنی استاندارد حین کار دارند. کلاه ایمنی در مدل و رنگهای متنوع براساس کاربردهای مختلف طراحی و تولید میشود تا آسیب به افراد هنگام کار کمتر شود. در ادامه قبل از هر چیز خواهیم گفت، کلاه ایمنی چیست و چه کاربردهایی دارد، سپس به معرفی انواع جنس کلاه ایمنی خواهیم پرداخت.
کلاه ایمنی چیست؟
کلاه ایمنی یکی از تجهیزات لازم و ضروی در حین کار است که برای در امان داشتن ناحیه سر و گردن و کم کردن میزان آسیب وارد شده به این دو ناحیه مهم و حساس هنگام بروز هرگونه حادثه کاربرد دارد. براساس قوانین سازمان ایمنی و بهداشت (OSHA) کلیهی کارفرمایان در حین کار ساختمانی، صنعتی، فعالیت مربوط به معدن، حفاری و .. موظف هستند تا انواع کلاههای ایمنی مخصوص و استاندارد را برای کارگران و کارمندان خود تهیه نمایند و در صورت عدم تهیه کلاه ایمنی مناسب از سوی کارفرمایان، در هنگام بروز هرگونه آسیب، شرکت و یا سازمان مربوطه جریمه خواهد شد.
اجزای کلاه ایمنی
کلیهی کلاههای ایمنی مخصوص مشاغل مختلف دارای اجزای اصلی ثابتی هستند که این اجزا شامل موارد زیر است:
- سرپوش (Hat & Cap): قسمت میانی کلاه که به شکل نیم دایرهای بوده و بخش اصلی محافظت از سر برعهده این قسمت میباشد.
- پوسته خارجی (Shell): بخش رویی سرپوش است که نقش حفاظت اولیه در هنگام ضربه را برعهده دارد.
- لبه کلاه (Brim): برآمدگی دور تا دور کلاه ایمنی که وظیفه حفاظت از گردن و صورت را دارد و در هنگام بارندگی از خیس شدن صورت هنگام کار جلوگیری میکند.
- بند چانه (Chin Strap): بند مخصوصی که برای تنظیم کردن کلاه بر زیر چانه تعبیه شده و برای ثابت نگه داشتن کلاه بر روی سر افراد مختلف طراحی شده است.
- نوار پشت گردن (Hope Strap): یک بند مخصوص تعبیه شده در پشت گردن که به کمک بند چانه، به تنظیم بهتر پشت کلاه بر روی سر کمک میکند.
- نوار عرقگیر (Sweatband): نواری که بر روی قسمت پیشانی طراحی شده است و امکان جذب عرق را فراهم میکند.
دسته بندی کلی انواع کلاه ایمنی
کلاههای ایمنی شامل سه دستهی کلی ذیل که براساس Class تقسیم بندی شدهاند، میباشند:
- دسته اول، Class A(G): این سری کلاههای ایمنی، مخصوص انواع مصارف عمومی بوده و محافظت نسبتاً خوبی در برابر ریزش آجر، سنگ و … در ساختمان سازی دارند، اما بایستی به این موضوع توجه داشته باشید که اگر کارگر و یا کارمند شما با برق ولتاژ قوی در ارتباط است، این کلاه مقاومت در برابر برق به میزان ۲۲۰۰ ولت دارد و کلاه ایمنی Class A گزینه مناسبی برای محافظت از او نیست.
- دسته دوم، Class B(E): اگر در محیط کاری با برق ولتاژ بالا سر و کار دارید، پیشنهاد میشود از این سری از انواع کلاه ایمنی تهیه بفرمایید، زیرا کلاه ایمنی Class B میتواند ۲۰۰۰۰ ولت برق را تحمل کند و استانداردهای کلاه ایمنی در برابر نوسانات برقی و شُک الکتریکی را داراست.
- دسته سوم، Class C: کلاههای سری C به هیچ وجه مناسب استفاده در محیطهای کاری در ارتباط با برق نیستند و هیچ مقاومت و حفاظتی در برابر ولتاژهای مختلف ندارند. این دسته کلاههای ایمنی استاندارد بوده اما صرفاً برای محافظتهای محدود در برابر برخی اشیا مناسب هستند، به این مورد نیز توجه داشته باشید دسته سوم از انواع کلاه ایمنی در برابر آوار و ریزش مقاوم نیستند به همین سبب در معدن و یا مکانهایی که امکان ریزش و یا آوار وجود دارد، استفاده نگردد.
انواع جنس کلاه ایمنی
کلاههای ایمنی ممکن است در ظاهر شبیه به یکدیگر باشند و تنها از طریق رنگ بتوانید بین آنها تفاوت قائل شوید، اما یکی از تفاوتهای اساسی بین انواع کلاه ایمنی، تفاوت در انواع جنس آن میباشد. جنس کلاه ایمنی می تواند یکی از موارد زیر میباشد:
- کربن یا پلی کربنیک
- پلاستیک و نایلون
- فایبرگلس
کلاه ایمنی از جنس کربن یا پلی کربنیک
کلاه ایمنی ساخته شده از کربن یکی از سبکترین و مقاومترین نوع کلاه ایمنی است که در برابر ضربات سنگین و ناگهانی مقاوم میباشد و از ناحیه سر به خوبی محافظت میکند.
کلاه ایمنی از جنس پلاستیک و نایلون
این جنس از کلاه ایمنی به جهت استفاده پلاستیک در مواد اولیه سازنده آن، بسیار سبک بوده و بر روی سر افراد سنگینی نمیکند، موردی که باید هنگام خرید به آن توجه کنید این است که این کلاهها در برابر ضربه مقاومت کمتری دارند و ممکن است در بعضی شرایط استانداردهای کلاه ایمنی در حین اتفاقات سهمگین و ناگهانی را نداشته باشد.
کلاه ایمنی از جنس فایبرگلس
اگر محیط کاری شما با گرما و حرارت زیادی سر و کار دارد، کلاه ایمنی از جنس فایبرگلس به جهت مقاومت بالا در برابر حرارت گزینهی مناسبی برای شما خواهد بود، تنها مشکل این کلاه ایمنی عدم تهویه مناسب نسبت به دیگر کلاههای نامبرده میباشد.
معانی رنگهای مختلف انواع کلاه ایمنی
در هنگام استفاده یا تهیه کلاه ایمنی لازم است علاوه بر آشنایی با جنس کلاه ایمنی با رنگ و مفاهیم پنهان شده در رنگ های مختلف آن نیز َآن شوید.
ممکن است تا به حال فکر کرده باشید که تولید کنندگان کلاههای ایمنی مانند سایر تولید کنندگان پوشاک، تجهیزات و … رنگ کلاههای ایمنی را به دلخواه و برای تنوع متفاوت از دیگری تولید میکنند، اما چنین نیست؛ رنگ هر کلاه ایمنی مربوط به یکی از شغلها میباشد و در کارخانهها و یا مجموعههای بزرگ، گاهاً سِمَت افراد را از کلاه آنها تشخیص میدهند. در ذیل به رنگ انواع کلاه ایمنی خواهیم پرداخت:
- رنگ سفید: مناسب برای مهندسان و مدیران بخشهای مختلف
- رنگ سبز: مناسب برای کارکنان بخش فنی کارخانهها و مسئولیتهای ایمنی
- رنگ آبی: مناسب برای اپراتورهای فنی و برقکاران
- رنگ قرمز: مناسب برای آتشنشانان
- رنگ قهوهای: مناسب برای مسئولین و جوشکاران در محیطهایی با گرمایش بالا
- رنگ زرد: مخصوص کارگران در محیطهای ساختمانی
برای مطالعه بیشتر در این زمینه پیشنهاد می کنیم به مقاله “آشنایی با معنای متفاوت 7 رنگ کلاه ایمنی” نگاهی بیندازید.
جمع بندی آشنایی با جنس کلاه ایمنی
قطعاً در هر کاری، محافظت از جان افراد و توجه به سلامت آنها، اولین اولویت خواهد بود که کلاههای ایمنی یکی از تجهیزات لازم در حین کار در محیطهای کاری پر خطر است، با توجه به جنس و رنگهای معرفی شده در بالا کارفرمایان باید به این نکته توجه داشته باشند که به هیچ وجه در خرید بهترین کلاه ایمنی مخصوص به محیط شغلی کوتاهی نکنند، زیرا این کار موجب به وجود آمدن اتفاقات جبران ناپذیری خواهد شد که ممکن است هزینهی دو چندانی نسبت به تهیه انواع کلاه ایمنی داشته باشد.
- مدیر سایت
- خرداد 31, 1401
- 1311 بازدید